Na današnji dan

Richard Wellesley – moćni brat vojvode od Wellingtona – 1760.

Richard Wellesley po utjecaju i važnosti nije mnogo zaostajao za svojim bratom vojvodom od Wellingtona. Naime, držao je važne funkcije potkralja Indije, potkralja Irske i britanskog ministra vanjskih poslova.

Richard Wellesley, visokopozicionirani političar koji je bio brat feldmaršala vojvode od Wellingtona, rodio se 20. lipnja 1760. godine.. Naime, vojvodino ime bilo je Arthur Wellesley, a Richard mu je bio stariji brat. Dapače, Richard Wellesley naslijedio je kao najstariji sin u brojnoj obitelji najveći dio bogatstva, uključujući očevu titulu earla (grofa) od Morningtona. Razlika u dobi između braće iznosila je oko 9 godina.

Zanimljivo je da Richard Wellesley po utjecaju i važnosti nije mnogo zaostajao za svojim bratom vojvodom od Wellingtona, premda je vojvoda do danas ostao mnogo poznatiji. Richard je, naime, držao važne funkcije potkralja Indije, potkralja Irske i britanskog ministra vanjskih poslova. Godine 1799. dobio je Richard titulu markiza Wellesleyja, višu od njegove dotadašnje titule earla (grofa), koju je naslijedio od oca. Jedno su vrijeme on i brat bili u lošim odnosima pa, primjerice, Richard nije dobio ministarsko mjesto u vladi kojoj je vojvoda od Wellingtona bio na čelu kao premijer. Ipak, pred smrt su se izmirili.

Osobito je zanimljivo da je Richard Wellesley predak današnje britanske kraljice Elizabete II., i to po ženskoj liniji (kraljičina majka Elizabeth Bowes-Lyon bila je Richardova prapraunuka). Richard je preminuo 1842. godine, u prilično visokoj 83. godini života. Njegov brat – vojvoda od Wellingtona – nadživio ga je za nešto više od 10 godina.


Komentari