Na današnji dan

Richard Cromwell – posljednji lord protektor Engleske, Škotske i Irske – 1659.

icromwr001p1

Richard Cromwell naslijedio je od oca pompoznu titulu Milošću Božjom i Republičkom Lord Protektor Engleske, Škotske i Irske.

Dana 25. svibnja 1659. godine (po julijanskom kalendaru koji je bio tada u upotrebi u Engleskoj), dao je Richard Cromwell ostavku na mjesto lorda protektora Engleske, Škotske i Irske. Bio je to formalni kraj razdoblja tzv. Protektorata u britanskoj povijesti. Richard Cromwell bio je sin poznatog Olivera Cromwella, prvog lorda protektora, koji je vladao slično monarhu, premda je Engleska u to doba nominalno bila republika. Olivera je po njegovoj smrti 1658. godine naslijedio sin Richard, što je također sličilo dinastičkom nasljeđivanju tipičnom za monarhije, a ne republike.

U doba kad je naslijedio oca na mjestu lorda protektora imao je samo 31 godinu. Bio je razmjerno neiskusan u politici, a osobito je bio neprikladan vojnicima zbog nedostatka vojnog iskustva. Richard Cromwell naslijedio je od oca pompoznu titulu Milošću Božjom i Republičkom Lord Protektor Engleske, Škotske i Irske. Također, imao je pravo na oslovljavanje s Njegova Visost (engl. His Highness).

Vojni zapovjednici suprotstavili su se Richardu Cromwellu i uspjeli su ga istisnuti s vlasti. Naime, doveli su vojne trupe u kraljevsku palaču St. James, nakon čega je Richard popustio njihovim zahtjevima. Napravljena je nagodba kojom se on mirno povukao s vlasti, a zauzvrat su mu otplaćeni dugovi i osigurana mu je renta. 

Nakon silaska s vlasti 1659. poživio je Richard Cromwell još 53 godine, ali podaleko od Engleske. Putovao je po Europi, a pritom je često koristio pseudonime. Bio je priman na europskim dvorovima, premda neki nisu znali njegov pravi identitet. Na kraju se vratio u Englesku i umro u grofoviji Hertfordshire 1712. godine u 86. godini.


 

Komentari