Na današnji dan

Richard Byrd prvi preletio preko Južnog pola (1929.)

Dana 29. studenog 1929. izveden je prvi let preko Južnog pola. Taj pothvat ostvario je američki mornarički časnik Richard Byrd zrakoplovom Ford Trimotor. Radilo se o razmjerno velikom zrakoplovu raspona krila od preko 23 metra. Bio je opremljen s tri 9-cilindrična motora zvjezdastog rasporeda, pri čemu je svaki mogao razviti do 420 konjskih snaga (ukupno 1260 konjskih snaga). Zajedno s Byrdom letjeli su na Južni pol još i pilot Bernt Balchen, radio-operater Harold June i fotograf Ashley McKinley.

Let preko Južnog pola izazvao je veliku pozornost javnosti, a Byrd je oko tri tjedna kasnije promaknut u čin admirala, čime je postao najmlađi admiral u povijesti američke mornarice. Inače, Byrd je stekao slavu već tri godine ranije, kad je pokušao preletjeti i Sjeverni pol. Tom je prilikom bio nagrađen američkim najvišim vojnim odlikovanjem – poznatom Medaljom časti (Medal of Honor).

Nakon uspješnog prelijetanja Južnog pola, Byrd je tvrdio da su njegove ekspedicije bile prve u povijesti koje su preletjele i Sjeverni i Južni pol. Ipak, pitanje je da li je Byrd 1926. doista preletio Sjeverni pol jer oko toga postoje brojne kontroverze. Njegovo prelijetanje Južnog pola, naprotiv, nije osporavano.


Komentari