Na današnji dan

Richard Burton – glumac kojeg je nagrada Oscar uporno izbjegavala (1984.)

Burton je osobito ostao poznat i po svojoj vezi s Elizabeth Taylor. Njih su se dvoje čak dva puta vjenčali i dva puta razveli.

Dana 5. kolovoza 1984. godine umro je glumac Richard Burton, svojedobno jedan od najbolje plaćenih filmskih glumaca na svijetu. Čak je sedam puta bio nominiran za nagradu Oscar, no ona mu je ipak izmaknula. S druge strane, pokupio je brojne druge nagrade, uključujući Zlatni globus i Emmy. Burton je osobito ostao poznat i po svojoj vezi s Elizabeth Taylor. Njih su se dvoje čak dva puta vjenčali (prvi put 1964. godine, a drugi put nakon kraćeg prekida 1975. godine) i dva puta razveli, a njihova je veza bila pod povećalom medija.

Zanimljivo je da je Richard Burton bio rođeni Velšanin, a imao je čak 12-ero braće i sestara. Pušiti je počeo navodno već s osam godina. Premda je karijeru započeo kao kazališni glumac, proslavio se osobito na filmu. Preminuo je u dobi od 58 godina u gradiću Célignyju u Švicarskoj. Riječ je o vrlo malom mjestu uz obalu Ženevskog jezera, samo oko 15 kilometara od Ženeve. U Célignyju je Richard Burton i pokopan, na tamošnjem Starom groblju (franc. Vieux cimetière), gdje mu se i danas može vidjeti grob.

Komentari