Na današnji dan

Richard Branson – milijarder s nekoliko stotina kompanija – 1950.

Bransonova holding kompanija Virgin Group danas se sastoji od oko 400 kompanija. 

Dana 18. srpnja 1950. godine rođen je Richard Branson, britanski poslovni čovjek i milijarder. Rodio se u Blackheathu pokraj Londona, a otac i djed bili su mu po struci pravnici. Kao dječak je pohađao školu Stowe, smještenu u istoimenom dvorcu u grofoviji Buckinghamshire. 

Richard Branson svoj je prvi uspješni poslovni pothvat pokrenuo već u dobi od 16 godina, s magazinom imena Student. U dobi od oko 20 godina počeo je prodavati gramofonske ploče, isprva samo putem poštanski narudžbi, no ubrzo i iz prodajnog prostora u londonskom Oxford Streetu. Godine 1972. otvorio je i vlastiti studio za snimanje. Upravo je u poslu s gramofonskim pločama Branson prvi put počeo koristiti oznaku Virgin (npr. Virgin Records), koju je kasnije primijenio na cijeli niz svojih poslovnih projekata.

Bransonova holding kompanija Virgin Group danas se sastoji od oko 400 kompanija. Važno širenje poslovanja postigao je Branson ulaskom u sektore zrakoplovnog prijevoza (Virgin Atlantic), medija (Virgin Media) i telekomunikacija (Virgin Mobile). Branson je pokrenuo i kompaniju za svemirska putovanja, nazvanu Virgin Galactic. Ukupno mu se bogatstvo procjenjuje na oko 5 milijardi dolara, što i nije mnogo u odnosu na druge svjetske milijardere, no Bransonov je opseg poslovnih interesa doista neuobičajeno velik.


Komentari