Na današnji dan

Reza-šah Pahlavi – kozački general i vladar Perzije (1878.)

Dana 15. ožujka 1878. rođen je Reza-šah Pahlavi, osnivač posljednje perzijske (iranske) carske dinastije. Rodio se u mjestu Alašt (Alasht), smještenom oko 120 kilometara od Teherana i oko 70 kilometara od obale Kaspijskog jezera. Otac mu je bio časnik u perzijskoj vojsci, a obitelj u kojoj se rodio nije bila osobito bogata.

Mladi se Reza već u dobi od 16 godina pridružio Perzijskoj kozačkoj brigadi, elitnoj vojnoj postrojbi čiji je kasnije postao zapovjednik. Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji nemiri su se proširili i u Perziju, na čijem je dijelu teritorija proglašena tzv. Perzijska Socijalistička Sovjetska Republika. Njene su se snage spremale osvojiti Teheran, perzijsku prijestolnicu iz koje je vladala neučinkovita dinastija Kadžar (Qajar).

Važan element u tadašnjoj Perziji predstavljali su Britanci. Reza je kao general na čelu svoje Perzijske kozačke brigade 1921. ušao u Teheran i izvršio puč. Postao je vrhovnim zapovjednikom vojske, a 1925. uz britansku je pomoć postao šahom (carem), pri čemu je prethodna dinastija Kadžar svrgnuta s prijestolja.

Reza-šah odabrao je naziv Pahlavi za ime svoje dinastije, prema pojmu koji u perzijskom jeziku označava drevnost. Tijekom vladavine Reze-šaha Perzijsko se Carstvo uvelike moderniziralo, a upravo je taj šah uveo naziv Iran za svoju državu.


Komentari