Na današnji dan

Republika Hrvatska primljena u UN – 1992.

Predsjednik Tuđman održao je govor, u kojem je kao zanimljivu činjenicu istaknuo da je ulaz u dvoranu Opće skupštine UN-a izrađen od bračkog kamena.

Dvadesetdrugog svibnja 1992. godine hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Franjom Tuđmanom, u New Yorku nazočila je primanju države u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda. Taj svečani događaj obavljen je aklamacijom Opće skupštine, a istovremeno su u UN primljene Slovenija i Bosna i Hercegovina. Republika Hrvatska postala je 178. članica Ujedinjenih naroda (Slovenija je bila 176., a BiH 177. članica).

Predsjednik Tuđman održao je pred Općom skupštinom prigodni govor, u kojem je kao zanimljivost istaknuo da je ulaz u dvoranu skupštine izrađen od bračkog kamena i da se u parku iza palače Ujedinjenih naroda nalazi konjanička skulptura Spomenik mira hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Pri kraju govora predsjednik Tuđman s ponosom je istaknuo da je on kao mladić  osobno sudjelovao u ratu protiv fašizma. Nakon govora ispred zgrade UN-a podignute su hrvatska, slovenska i bosansko-hercegovačka zastava.

Komentari