Na današnji dan

Republika Conch odcijepila se od SAD-a i proglasila neovisnost – 1982.

Republika Conch smještena na samom jugu Floride. 

Malena Republika Conch, smještena na samom jugu Floride, proglasila je nezavisnost od SAD-a 23. travnja 1982. godine. Površina samoproglašene Republike Conch iznosi oko 1.540 hektara, a nalazi se oko grada Key Westa, koji je najjužniji grad na cijelom kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Naravno, ta država nije međunarodno priznata, ali njeno samozvano postojanje doprinosi turizmu na tom području koje je i inače atraktivno za ljetovanja.

Cijela priča oko proglašenja nezavisnosti počela je ovako: Američka granična policija postavila je 1982. godine cestovnu blokadu kod mosta koji spaja spomenuti Key West s Floridom. Na toj je blokadi vršena kontrola prolazećih vozila i građana, s ciljem sprječavanja ilegalnog useljavanja i prijenosa droge. Ta je kontrola znatno usporavala promet, što je izazvalo proteste lokalnih stanovnika. Budući da američke savezne vlasti nisu htjele ukloniti kontrolu na traženje lokalnih vlasti, ovi su se odlučili na drzovit korak. Naime, budući da je cestovna kontrola ionako bila slična graničnom prijelazu, gradonačelnik Key Westa Dennis Wardlow proglasio je zajedno s gradskim vijećem nezavisnost od SAD-a.

Gradonačelnika su zatim proglasili premijerom Republike Conch (nazvali su je tako jer se lokalne stanovnike na tom području označava riječju Conch). Cijela je priča, dakako, bila sprdnja s američkim saveznim vlastima. No, pokazalo se da je privučena pažnja medija izazvala korist u turizmu, a uskoro je i Američka granična policija uklonila blokade. Republika Conch teoretski postoji i danas, a na njeno se ime izdaju i putovnice, te novac.

piše: Dražen Krajcar


Komentari