Na današnji dan

René Descartes – pokretač znanstvene revolucije (1596.)

Dana 31. ožujka 1596. rođen je René Descartes, znameniti francuski filozof i prirodoslovac. Rodio se u gradiću La Haye en Touraine u središnjoj Francuskoj. Zanimljivo je da je taj gradić njemu u čast kasnije preimenovan u Descartes.

Descartes je tijekom svog radnog vijeka dao golem doprinos ljudskom znanju na poljima matematike i filozofije, do te mjere da su njegova djela i danas nezaobilazna pri proučavanju tih disciplina. Smatra ga se jednom od najvažnijih osoba za nastanak znanstvene revolucije u ranom novom vijeku.

Njegovo najpoznatije djelo je Raprava o metodi u kojem kritizira dotadašnje filozofske i znanstvene misli. Naglašava da osnova spoznaje treba biti mogućnost čovjeka da svojim umom donosi red u proučavanje stvari te onda pravilno zaključuje. Također ga se smatra začetnikom moderne matematičke i analitičke geometrije.

Premda je rođen u srcu Francuske, znatan je dio svog života proživio na području današnje Nizozemske, a preminuo je u Švedskoj. Smrt ga je zatekla 1650. na dvoru švedske kraljice Kristine, kojoj je prethodno služio kao učitelj.


Komentari