Na današnji dan

Reichsministarkoji je predsjedao njemačkom vladom u Hitlerovoj odsutnosti – 1879.

Staatssekretär Lammers zeichnete heute mittag mit seinem Adjutanten Hauptmann Decker im Standartensaal der Obersten SA Führung zum Dankopfer der Nation. Photo Zoll, 29. April 1937

Hans Lammers za vrijeme Adolfa Hitlera držao je visoku funkciju šefa Kancelarije Reicha. Jedno vrijeme su Lammers i Bormann pokušali s feldmaršalom Keitelom organizirati svojevrsni trijumvirat koji bi diktatorski vladao Njemačkom. 

Dana 27. svibnja 1879. godine rođen je poznati nacistički dužnosnik Hans Lammers. Za vrijeme Adolfa Hitlera držao je visoku funkciju šefa Kancelarije Reicha (njem. Chef der Reichskanzlei). Zanimljivo je da mu je ta funkcija od 1937. godine davala i položaj ministra (Reichsminister) tj. člana Hitlerovog kabineta (vlade Trećeg Reicha). U SS-u je Lammers držao visoki čin SS-Obergruppenführera (ekvivalent korpusnog generala u vojsci).

Od 1943. godine Lammers je osim pozicije šefa Kancelarije Reicha, bio zadužen i za predsjedanje njemačkom vladom u razdobljima Hitlerove odsutnosti. U vezi Hitlerovih kancelarija potrebno je razjasniti neke svari. Naime, Hitler je imao nekoliko službi koje su vršile ulogu tajništva. Postojale su

Führerova kancelarija (Kanzlei des Führers) – na čelu Philipp Bouhle


Kancelarija Reicha (Reichskanzlei) – na čelu Hans Lammers

Prezidijalna kancelarija (Präsidialkanzlei) – na čelu Otto Meissner

Partijska kancelarija (Parteikanzlei) – na čelu Martin Bormann

Tijekom vremena te su se kancelarije međusobno čak i borile za vlast i opseg djelatnosti. Jedno vrijeme su Lammers i Bormann pokušali s feldmaršalom Keitelom (šef u Oberkommando der Wehrmacht) organizirati svojevrsni trijumvirat koji bi diktatorski vladao Njemačkom. Pri tome bi Lammers predstavljao državu, Bormann partiju, a Keitel vojsku. Plan je propao zbog razjedinjenosti i protivljenja ostalih visokih nacista. Lammers je nakon rata osuđen na 20 godina (ali je pušten već 1952. godine). Umro je na slobodi u Düsseldorfu.

Komentari