Na današnji dan

Reformator kalendara Grgur XIII. izabran za papu – 1572.

Konklava je bila neobično kratka, tako da su za izbor pape kardinalima trebala samo dva dana.

Dana 13. svibnja 1572. godine izabran je za papu Grgur XIII., poznat po uvođenju gregorijanskog kalendara. Pravo ime glasilo mu je Ugo Boncompagni, rođen je 1502. godine u Bologni, a potjecao je iz ugledne talijanske plemićke obitelji. Isprva se bavio pravom, a bio je i predavač na Sveučilištu u Bologni. Zatim je u papinskoj službi vršio razne visoke sudske i upravne funkcije, kao i diplomatske službe. Tek u dobi od 56 godina zaređen je za svećenika, a odmah i za biskupa. Nešto manje od sedam godina kasnije imenovan je i kardinalom.

Konklava na kojoj je Ugo Boncompagni izabran za papu održana je u Rimu samo oko pola godine nakon velike kršćanske pobjede nad osmanskim pomorskim snagama u Bitki kod Lepanta. Na konklavi su sudjelovala 53 kardinala, među kojima je bio i sv. Karlo Boromejski, tadašnji nadbiskup Milana. Konklava je bila neobično kratka, tako da su za izbor pape kardinalima trebala samo dva dana. U trenutku izbora imao je Ugo Boncompagni sedamdeset godina.

Svoju znamenitu reformu kalendara izvršio je bulom Inter gravissimas, izdanom 24. veljače 1582. godine. Znanstvenici i astronomi zaslužni za savjetovnje pape Grgura XIII. pri promjeni kalendara bili su Christopher Clavius i Aloysius Lilius. Reforma je izvršena tako da je 1582. godine nakon datuma 4. listopada slijedio odmah datum 15. listopada, čime je 10 dana preskočeno.

Grgur XIII. istaknuo se i u odlučnoj borbi protiv reformacije. Protureformaciju je uspješno provodio u Poljskoj i Španjolskoj Nizozemskoj, dok je katolička obnova doživjela neuspjeh u Švedskoj, a podupirao je i francuskog kralja Henrika III. u borbi protiv hugenota. Također Grgur nije uspio u nakani da rusku crkvu sjedini s Rimom, kao ni da organizira novu Svetu ligu (savez protiv Osmnskog Carstva).


Osim toga, ostao je trajnoupamčen po osnivanju odgojnih zavoda za kler:Papinsko sveučilište Gregoriana,Ilirski kolegij u Loretu i dr. Objavio je i cjelovitu zbirku kanonskoga prava Corpus iuris canonici

Grgur XIII. preminuo je 1585. godine u 84. godini.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari