Na današnji dan

Referendum o neovisnosti u Crnoj Gori – 2006.

Glasači su na tom referendumu odgovarali na pitanje „Želite li da Republika Crna Gora bude neovisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“. 

Dana 21. svibnja 2006. godine održan je referendum o neovisnosti u Crnoj Gori. Glasači su na tom referendumu odgovarali na pitanje „Želite li da Republika Crna Gora bude neovisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“. Pozitivno je na to pitanje odgovorilo 55,5 % glasača, dok je 44,4 % odgovorilo s „NE“. Izlaznost je bila 86,5 %, što znači da je na referendumu glasovalo ukupno 484.718 građana Crne Gore.

Kontroverznu temu predstavljao je uvjet Europske unije da se odluka o proglašenju neovisnosti Crne Gore prihvati samo u slučaja da na referendumu više od 55 % glasača odgovori pozitivno. Premda se to doista i dogodilo, upitno je kakav bi razvoj događaja nastao u slučaju da je pozitivan odgovor dalo više od 50 %, no manje od 55 % glasača. Postojale su, naime, najave da bi i u tom slučaju tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović proglasio neovisnost. Nakon prebrojavanja glasova i neupitnog uspjeha referenduma Crnogorski parlament usvojio je 3. lipnja 2006. godine Odluku o neovisnosti.

Komentari