Na današnji dan

Red podvezice – najviši engleski viteški red – 1348.

Članovi Reda sastaju se redovito jednom godišnje u sjedištu Reda – kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor. U toj kapeli vise zastave svih trenutnih vitezova Reda. Plava podvezica Reda s motom Honi soit qui mal y pense (hrv. Zlo onome tko zlo misli) uvijek okružuje grb britanske kraljice.

Najviši engleski viteški red – Red podvezice (engl. Order of the Garter) – osnovan je 23. travnja 1348. godine. Naime, tog dana pada Jurjevo tj. dan sv. Jurja, zaštitnika tog Reda i čitave Engleske (i engleska zastava nosi crveni križ sv. Jurja na bijeloj podlozi). Red je dobio naziv po podvezici (engl. garter) koju su nosili njegovi članovi na lijevoj nozi ispod koljena.

Red podvezice osnovao je kralj Edward III. i prvotno se sastojao od 26 vitezova (tzv. Vitezovi osnivači). Danas je taj Red jedan od najcjenjenijih u svijetu i strogo mu je ograničeno članstvo. Članove može imenovati samo britanski monarh i može ih biti najviše 24 istovremeno. Danas su među poznatim članovima lord Carrington i John Major, a od stranih vladara japanski car Akihito i španjolski kralj Juan Carlos. Trenutno su čak tri mjesta slobodna, naročito s obzirom da je nedavno umrla Margaret Thatcher, koja je također bila u Redu.

Članovi Reda sastaju se redovito jednom godišnje u sjedištu Reda – kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor. U toj kapeli vise zastave svih trenutnih vitezova Reda. Plava podvezica Reda s motom Honi soit qui mal y pense (hrv. Zlo onome tko zlo misli) uvijek okružuje grb britanske kraljice, a vitezovi Reda su prepoznatljivi i po svijetloplavoj lenti i raskošnoj zvijezdi reda na lijevoj strani uniforme. U svečanim prilikama vitezovi nose duge ogrtače i kape s perjem. Ne tako davno vitezom podvezice proglašen je i princ William, vojvoda od Cambridgea.


Komentari