Na današnji dan

Reagan nazvao SSSR Zlim imperijem (1983.)

Dana 8. ožujka 1983. američki predsjednik Ronald Reagan nazvao je SSSR Zlim imperijem prilikom jednog svog govora održanog na Floridi. Predsjednik Reagan bio je u to vrijeme u trećoj godini svog prvog mandata, a ujedno je bio već u 73. godini života (Reagan je bio najstarija osoba ikad izabrana za američkog predsjednika).

Općenito je u to vrijeme Reagan zauzimao agresivan stav prema Sovjetskom Savezu i komunizmu. Diljem su svijeta tijekom njegovog mandata bila angažirana sredstva za rušenje postojećih komunističkih režima. Primjerice, iste 1983. godine, i to samo oko mjesec dana prije spomenutog govora sastao se Ronald Reagan u Bijeloj kući s afganistanskim i pakistanskim mudžahedinima. Njih su američke tajne službe uvježbavale i naoružavale za borbu protiv sovjetskih trupa koje su u to vrijeme držale Afganistan pod svojom okupacijom. Kasnije je dio tog američkog oružja okrenut protiv zapadnjačkih snaga u Afganistanu.

Samo oko dva tjedna nakon Reaganovog govora o Zlom imperiju objavio je isti predsjednik inicijativu za postavljanje američkog protunuklearnog obrambenog sustava u svemir. Ta inicijativa dobila je u medijima nadimak Star Wars (hrv. Ratovi zvijezda), prema tadašnjem vrlo popularnom filmskom serijalu Georgea Lucasa (treći film iz tog serijala, nazvan Povratak Jedija, premijerno je prikazan u svibnju iste godina). Inače, službeni naziv te Reaganove inicijative glasio je Strategijska obrambena inicijativa (engl. Strategic Defense Initiative – SDI), no ipak je ostao znatno poznatiji pod nazivom Star Wars.


Komentari