Na današnji dan

Razbojnici ubili Sv. Bonifacija – 754.

Sv. Bonifacija nazvali su zbog njegove važnosti za proces njemačkog pokrštavanja Apostolom Njemačke. Na današnji dan ubili su ga razbojnici u Friziji, gdje je djelovao kao misionar. Ubijen je zajedno sa svoja 52 pratioca.

Dana 5. lipnja 754. godine ubijen je sv. Bonifacije, svetac ključan za širenje kršćanstva u Njemačkoj. Za katolike u Njemačkoj sv. Bonifacije ima veliku važnost, koje su neki usporedili sa značenjem koje Martin Luther ima za protestante. Sv. Bonifacija nazvali su zbog njegove važnosti za proces njemačkog pokrštavanja Apostolom Njemačke.

Zanimljivo je da je sv. Bonifacije rođen na području današnje Engleske, a u Njemačku je došao kao misionar. Bio je suvremenik Karla Martela, djeda cara Karla Velikog i rodonačelnika dinastije Karolinga. Dapače, sv. Bonifacije i Karlo Martel bili su u srdačnim odnosima tijekom života.

Sv. Bonifacije bio je nadbiskup u gradu Mainzu, izvanredno važnom Crkvenom središtu u Njemačkoj. Naime, nadbiskupi Mainza nosili su kasnije i naslov primasa Njemačke, što je označavalo njihov položaj među njemačkim nadbiskupima i biskupima. Sv. Bonifacije bio je važan za početno organiziranje sustava biskupija u Njemačkoj, a sudjelovao je i pri osnivanju važne opatije u Fuldi.

Na današnji dan ubili su sv. Bonifacija razbojnici u Friziji, vjerojatno kod Dokkuma u današnjoj sjevernoj Nizozemskoj. Sveti Bonifacije djelovao je ondje kao misionar, a ubijen je zajedno sa svoja 52 pratioca. Njegove posmrtne ostatke sahranili su u Fuldi, u crkvi spomenute opatije pri čijem je osnivanju sudjelovao (današnja Katedrala Presvetog Spasitelja u Fuldi). Grob sv. Bonifacija i danas se ondje može vidjeti. Inače, Fulda se nalazi u središnjem dijelu Njemačke, između Frankfurta i nekadašnje granice između Zapadne i Istočne Njemačke.


Komentari