Na današnji dan

Razbijanjem lubanje ubijen posljednji iz dinastije Celjskih – 1456.

Vrhunac moći Ulrik je dosegao kad je postao skrbnik malodobnog ugarskog kralja Ladislava.

Posljednji muški član znamenite srednjovjekovne dinastije grofova Celjskih ubijen je 9. studenog 1456. godine. Ime mu je bilo Ulrik II. Celjski i bio je sin Fridrika II, poznatog po svojoj aferi s Veronikom Desinićkom. Naime, prije zaljubljivanja u Veroniku, Fridrik II. bio je oženjen Elizabetom Frankopan, pripadnicom bogate i moćne hrvatske obitelji. Elizabeta je rodila malog Ulrika, ali njen brak s Fridrikom nije bio sretan. Jednog jutra zatečena je mrtva u dvorcu u Krapini. Postoji mogućnost da ju je ubio upravo njen suprug Fridrik.

Mladi Ulrik bio je ambiciozan i želio se uključiti u europsku politiku. Kad mu je bilo 30 godina (1436.) dobio je visoku titulu kneza Svetog Rimskog Carstva. To mu je omogućivalo da se kandidira  i za cara, te je postao ravnopravan dinastiji Habsburgovaca. Posjedi Celjskih i Habsburgovaca uvelike su se ispreplitali, naročito na području današnje Slovenije i južne Austrije. To ih je činilo konkurentima za vlast u tim zemljama.

Knez Ulrik Celjski želio je postati i bosanskim kraljem nakon smrti Tvrtka II. Kotromanića. Međutim, s tim se nije slagala dinastija Hunyadi, tada izrazito moćna u Ugarskoj. Naime, knez Ulrik je i u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu imao velike posjede, naročito u Hrvatskoj. Posjedovao je cijelu Zagorsku grofoviju i velike posjede oko Kostajnice i Steničnjaka. To je, pak, dovelo do sukoba s Hunydijima.

Vrhunac moći Ulrik je dosegao kad je postao skrbnik malodobnog ugarskog kralja Ladislava. Zbog svog utjecaja na kralja, Ulrik je zapravo postao efektivni vladar kraljevstva. No, moć ga je stajala glave. Naime,  Hunyadijevi su u Beogradu ubili Ulrika razbivši mu glavu oštrim oružjem. Lubanja s očiglednom rupom može se vidjeti i dan danas u muzeju u Celju.


piše: Dražen Krajcar

Komentari