Na današnji dan

Rat zbog Jenkinsovog uha (1748.)

Dana 12. listopada odigrala se posljednja značajna bitka u Ratu zbog Jenkinsovog uha. Taj rat neobična imena započeo je 1739. godine između dviju velikih svjetskih pomorskih sila – Velike Britanije i Španjolske. Povod ratu bio je incident u kojem je jedan španjolski časnik zarobio britanski brod i odrezao kapetanu tog broda uho. Ozlijeđeni britanski kapetan zvao se Robert Jenkins i po njegovom odrezanom uhu rat je dobio ime Rat zbog Jenkinsovog uha.

Španjolski časnik zvao se Julio León Fandiño. Zaustavio je Jenkinsov brod zbog sumnje za krijumčarenje. Bio je grub i naredio da se kapetana Jenkinsa veže za jarbol. Osobno je primio Jenkinsa za lijevo uho i odsjekao mu ga mačem. Zatim je rekao Jenkinsu da kaže britanskom kralju da će tako i njemu (kralju) odsjeći uho ako ga zatekne da krijumčari.

Jenkins je sačuvao odrezani komadić uha i odnio ga u Englesku. Pokazao je taj komad uha britanskom parlamentu na sjednici zastupničkog doma (navodno ga je sačuvao ukiseljenog kao za zimnicu). Taj dokazni materijal mogao je poslužiti kao povod za rat. I doista, rat je počeo i potrajao čak 9 godina. U ratu je stradalo oko 29.500 osoba, a izgubljena su oko 593 brodova.

piše: Dražen Krajcar

Komentari