Na današnji dan

Rat za austrijsko nasljeđe – Bitka kod Fontenoya – 1745.

Austrijskim kontigentom zapovijedao je feldmaršal von Königsegg-Rothenfels. 

Značajna Bitka kod Fontenoya dogodila se tijekom Rata za austrijsko naslijeđe 11. svibnja 1745. godine. Taj rat uvelike se vodio oko pitanja ima li Marija Terezija kao žena pravo na nasljeđivanje brojnih habsburških posjeda svoga oca Karla VI., koji je umro kao posljednji muški pripadnik dinastije Habsburg. Pravo na nasljeđivanje nijekale su Mariji Tereziji brojne države, uključujući Francusku, Prusku i Bavarsku, no podržala ju je Velika Britanija, tada najmoćnija pojedinačna pomorska sila na svijetu. 

Rat za austrijsko naslijeđe vodio se na ratištima diljem Europe, od Šleske do područja današnje Belgije, a zaraćene države tijekom tog rata sukobljavale su se i u Sjevernoj Americi, Karibima te Indiji. Bitka kod Fontenoya bila je vjerojatno najvažnija pojedinačna bitka tog rata, a dogodila se nedaleko od današnje belgijsko-francuske granice, kod zaseoka Fontenoy u blizini grada Tournaia. Bojište na kojem se dogodila bitka danas se nalazi unutar Belgije, a tada je to područje nazivano Austrijskom Nizozemskom (u posjedu dinastije Habsburg).

Na bojištu kod Fontenoya prisutno je bilo više od 100.000 vojnika, s time da je svaka strana raspolagala otprilike s po 50.000. Vrhovni zapovjednik vojske koja je podržavala Mariju Tereziju bio je mladi vojvoda od Cumberlanda, sin tadašnjeg britanskog kralja Georga II. iz dinastije Hannover. Vojvodi su tada bile samo 24 godine i bio je prilično neiskusan. Austrijskim kontigentom zapovijedao je feldmaršal grof Lothar Joseph Dominik von Königsegg-Rothenfels, koji je bio mnogo iskusniji, no ipak je bio podređen britanskom zapovjedniku.


U blizini bojišta bio je osobno tadašnji francuski kralj Luj XV., koji je nominalno bio vrhovni zapovjednik francuske strane. Ipak, operativno je Francuzima zapovijedao vrlo iskusni maršal Maurice de Saxe, koji je odnio veliku pobjedu u toj bitki. Francuski je kralj bio toliko zadovoljan njime da mu je na uživanje dao znameniti kraljevski dvorac Chambord u dolini Loire. Francuska je pobjeda bila toliko premoćna da su nakon te bitke Francuzi uspjeli okupirati veći dio Austrijske Nizozemske (današnje Belgije).

piše: Dražen Krajcar

Komentari