Na današnji dan

Rasistički napad šestorice crnaca na jednog bijelca – 2006.

This photo released by the LaSalle Parish District Attorney's Office shows Justin Barker in the hospital after he was beaten on Dec. 4, 2006 in Jena, La. Barker was treated and released from the hospital. The streets around this tiny town's courthouse began filling with protesters Wednesday, Sept. 19, 2007 a day ahead of a planned march in support of six black teenagers jailed in the December beating of a white classmate. (AP Photo)

Napad se dogodio u američkoj saveznoj državi Louisiani, na tzv. Dubokom jugu.

U američkom gradiću Jeni šestorica afroameričkih mladića napala bijelog 17-godišnjeg Justina Barkera 4. prosinca 2006. godine. Taj se gradić nalazi u američkoj saveznoj državi Louisiani, na tzv. Dubokom jugu, gdje rasistički problemi između crnaca i bijelaca postoje već dugo godina. Između ostaloga, u Louisiani je djelovao i zloglasni Ku Klux Klan.

Šestorica afroameričkih napadača imali su između 18 i 14 godina starosti (jedan 18, tri 17, jedan 16 i jedan 14). Napali su bijelog Justina Berkera u školi, zaskočivši ga iz zasjede. Mladić je tako teško pretučen da je ostao u nesvijesti i krvav. To nasilje bilo je rasistički uzrokovano i bilo je kulminacija ranijeg sukoba crnih i bijelih učenika u toj školi.

Američku javnost slučaj je jako zgrozio, jer se radilo o najtežem rasnom sukobu tijekom dužeg vremena. Nastale su javne demonstracije građana i aktivista, kakve već dugo vremena nisu viđene. Napadači su uhićeni, a nastao je dugačak sudski proces, koji je doveo i do saslušanja na američkom Kongresu.


Komentari