Na današnji dan

Rasistički masakr u Južnoj Africi (1960.)

Na dan 21. ožujka Južna Afrika obilježava spomen na najteži masakr u svojoj povijesti apartheida. Tog su dana 1960. policijske snage u gradu Sharpevillu ubile 69 crnaca koji su protestirali protiv vladine politike segregacije bijelaca i crnaca. Na prosvjedu je bilo oko 19 tisuća ljudi, koji su došli pred policijsku stanicu i svojevoljno nudili policajcima da ih uhite zbog neposjedovanja crnačkih dozvola za prolaz.

Policajaca je bilo samo dvadesetak, pa su pozvali pojačanje, odnosno 130 policijska službenika i 4 oklopna vozila. Policajci su došli naoružani automatskim puškama, dok prosvjednici nisu imali nikakvog oružja osim kamenja. Vlasti su poslale i avione, koji su u niskom letu nadlijetali masu pokušavajući je raspršiti.

Kad su se razljućeni prosvjednici počeli približavati policajcima, ovi su otvorili vatru. Pokolj je trajao oko 40 sekundi. Između ostalih, ubijeno je desetero djece i osam žena, a ranjeno je ukupno 180 osoba, od čega 31 žena i devetnaestoro djece. Mnogi od njih upucani su u leđa u bijegu. Nije točno jasno zašto su policajci počeli pucati, možda iz neiskustva i panike, a možda i stoga što je gomila počela bacati kamenje na njih. Izvješća se oko toga razlikuju. Današnji dan UNESCO obilježava kao Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije.


Komentari