Na današnji dan

Ras Makonnen Wolde Mikael – otac etiopskog cara Hailea Selassiea – 1852.

Postao je upraviteljem Harara, a nosio je visoku aristokratsku titulu ras.

Dana 9. svibnja 1852. godine rođen je Makonnen Wolde Mikael, otac etiopskog cara Hailea Selassiea. Rodio se u Ankoberu na području središnje Etiopije, kao član utjecajne aristokratske obitelji vladarskog podrijetla. Pripadao je Salomonskoj dinastiji, koja navodno potječe od kralja Salomona iz Starog zavjeta (Biblije) i kraljice od Sabe. Po majčinoj liniji Makonnen Wolde Mikael bio je unuk kralja Sahlea Selassiea, vladara autonomnog etiopskog kraljevstva Šoa (Shewa). Etiopski car Menelik II. bio je mu bratić.

Kad mu je bilo četrnaest godina, otac je Makonnena doveo na dvor za družbenika Meneliku II. S vremenom je Makonnen dobio niz funkcija na dvoru, kao i u upravnom aparatu Etiopskog Carstva. Postao je upraviteljem Harara, a nosio je visoku aristokratsku titulu ras, koja otprilike odgovara europskoj tituli vojvode ili princa (kneza). Kao ugledni aristokrat i bliski rođak carske obitelji posjetio je ras Makonnen Europu, gdje se susreo s utjecajnim državnicima i aristokratima.

Sudjelovao je s carem Menelikom II. u Bitki kod Adwe, u kojoj su Etiopljani uspjeli poraziti Talijane. Kasniji car Haile Selassie rodio se kad je Makonnenu Woldeu Mikaelu bilo četrdeset godina. Dječak je imao izvorno ime Tafari Makonnen (drugo ime je patronim, tj. ime koje je budući car preuzeo od oca).


Makonnen Wolde Mikael preminuo je 1906. godine, u dobi od samo 53 godine, a njegov je sin postao carem Etiopije tek 24 godine kasnije (1930. godine).

Komentari