Na današnji dan

Rapsodija u plavom odraz je američkog društva – 1924.

U 20-im godinama prošloga stoljeća u Sjedinjenim američkim državama mogla se čuti raznolika glazba: klasična glazba za velike orkestre, narodna glazba američkih crnaca i europskih doseljenika. U to vrijeme novi stilovi blues i jazz već postaju popularni diljem zemlje. Za te su stilove tipični improvizacija i manji instrumentalni sastavi.

Voditelj orkestra Paul Whiteman 1923. izveo je koncert u dvorani Aeolian u New Yorku u kojem je spojio klasičnu i jazz glazbu. Bilo je uspješno. Stoga je odlučio organizirati još jedan takav koncert pod nazivom Eksperiment u modernoj glazbi i zamolio je Georgea Gerschwina da napiše djelo za orkestar u stilu jazza, što je ovaj prvo odbio. Međutim, Whiteman je ipak stavio Gerschwina u program koncerta i najavio ga za 12.2.1924. George je za to saznao nakon što njegov brat pročitao najavu u novinama New York Tribunetek 4. siječnja. George je ipak pristao nešto skladati iako je znao da ima premalo vremena. Tako je u samo 5 tjedana nastala jedna od najpoznatijih melodija pod nazivom Rapsodija u plavom. Budući da nije stigao napisati partituru za klavir, Gerschwin je na praizvedbi sam svirao tu dionicu i zapravo improvizirao.

Te je večeri Gerschwin dobio najrazličitije kritike, ali je vrijeme pokazalo da je Rapsodija u plavom ipak barem uspješan spoj klasične i jazz glazbe. Sam skladatelj govorio je da je ovo djelo “glazbeni kaleidoskop Amerike”.

Rapsodija u plavom


Komentari