Na današnji dan

Ramzes II. – faraon s oko 100 sinova i kćeri (1279. pr. Kr.)

Tridesetprvog svibnja 1279. pr. Kr. smatra se danom početka vladavine Ramzesa II., vjerojatno najslavnijeg egipatskog faraona uopće. Vladao je tijekom čak 66 godina, što je jedna od najdužih zabilježenih vladavina iz stare povijesti uopće. Umro je tek u 90-tim godinama, što je dokaz da su i u davnini ljudi mogli prilično dugo živjeti.

Da se stekne predodžba o tome u koje je doba Ramzes II. vladao, spomenimo da je to bilo prije otprilike 3.300 godina, ali da su velike piramide kod Gize u njegovo vrijeme bile već stare oko 1.300 godina. Dakle, za Ramzesa II. velike su piramide bile davni objekti iz prošlosti kao za nas prvi hrvatski spomenici iz ranog srednjeg vijeka. U Ramzesovo doba faraone više nisu pokapali u piramidama, nego u grobnicama iskopanima u stijeni. Tako je i sam Ramzes II. pokopan u grobnici u stijeni u poznatoj Dolini kraljeva u Egiptu.

Od Ramzesovih veličanstvenih građevina spomenimo poznati hram Abu Simbel pokraj Nila. Taj hram, smješten na obronku stijene, pred ulazom ima četiri kolosalna kipa Ramzesa II., svaki visok 20 metara. Taj vrijedni hram u cijelosti je morao biti preseljen prilikom gradnje Asuanske brane, jer se njegova izvorna lokacija nalazila na mjestu na kojem je danas veliko akumulacijsko jezero.

Faraon Ramzes II. poznat je i velikom broju djece koju je imao. Naime, procjenjuje se da je imao čak do stotinu djece. Od toga je bio 44-56 sinova i 40-44 kćeri. Dakako, imao je mnogo supruga, od kojih su neke bile i njegove kćeri.


Komentari