Na današnji dan

Raketnim zrakoplovom prvi put dosegnut svemir (1963.)

Dana 19. srpnja 1963. prvi je put raketnim zrakoplovom dosegnuta visina od 100.000 metara. Ta se visina smatra granicom svemira (tzv. Kármánova linija) pa se navedeni let može svrstati u svemirske letove. Radilo se o letu zrakoplova North American X-15 u službi NASA-e i Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF). Zrakoplovom je pilotirao Joseph A. Walker, koji se prelaskom visine od 100 kilometara kvalificirao za status astronauta. Ujedno je bio i prvi američki civil koji je došao u svemir (raniji američki letovi u sklopu programa Mercury koristili su vojne osobe kao astronaute).

Raketni zrakoplov North American X-15 još i danas drži svjetski rekord u brzini za zrakoplove. Naime, najveća brzina koju je postigao iznosila je čak 7.274 km/h. Zrakoplovi X-15 nisu polijetali sa zemlje nego su u let puštani iz posebno preuređenog bombardera B-52 Stratofortress, s visine od desetak kilometara. X-15 bio je pokretan raketnim motorom potiska od čak 250 kilonjutna (za usporedbu, mlazni motori na bombarderu B-52 imaju maksimalni potisak od 76 kilonjutna svaki). 

Nažalost, spomenuti pilot Joseph A. Walker kasnije je tragično poginuo u katastrofalnoj nesreći koja je uključivala nadzvučni bombarder XB-70 Valkyrie (najbrži teški bombarder u povijesti, sposoban za Mach 3). Naime, kad je Joseph A. Walker sa svojim zrakoplovom tipa F-104 Starfighter letio uz bombarder XB-70 Valkyrie došlo je zbog zračnog vrtloženja do dodira tih dviju letjelica. F-104 Starfighter zanio se u rep bombardera i eksplodirao je, a bombarder se zatim također srušio na zemlju.

Komentari