Na današnji dan

Radna zajednica Alpe-Jadran (1978.)

U Veneciji je osnovana je udruga država Alpe-Jadran. Ta je radna zajednica okupljala sedam regija članica iz četiriju država: Njemačke, Italije, Austrije i nekadašnje SFRJ. Nastala je prilično neobična kombinacija jer su Njemačka, Italija i Austrija pripadale gospodarstvima zapadnog tipa, dok je SFRJ bila socijalistička država. Njemačka i Italija bile su i članice NATO-a, dok je Austrija još od 1955. godine bila službeno neutralna država.

Danas radna zajednica Alpe-Jadran obuhvaća Gradišće, Korušku i Štajersku (Austrija), Hrvatsku, Furlaniju – Julijsku krajinu, Lombardiju, Veneto (Italija), Vas (Mađarska) i Sloveniju. Ciljevi skupine Alpe-Jadran su zajedničko informativno–stručno raspravljanje i koordiniranje pitanja koja su u interesu njezinih članica te razvijanje suradnje i razmjene na alpsko–jadranskom području. Na popisu prioriteta je i jačanje srednjoeuropskoga kulturnog identiteta te uključivanje u procese europske suradnje i integracije.

Najviše se surađuje na području sporta, turizma, zaštite okoliša i povezivanju gradova. Brine se o očuvanju kulturnog i rekreacijskog prostora te izgradnji kulturnih i znanstvenih veza. Svi jezici zemalja članica su službenici jezici, a svake dvije godine jedna članica preuzima predsjedanje. Hrvatska je predsjedala 2011. – 2012. godine. Radna skupina Alpe-Jadran financijski podupire projekte u kojima sudjeluju barem tri članice države.

Piše: Marsela Alić


Komentari