Na današnji dan

Radio drama Orsona Wellesa izazvala paniku u SAD-u (1938.)

“Dame i gospodo, prekidamo naš glazbeni program zbog izvanrednih vijesti. 20 minuta prije osam, prema središnjem vremenu, prof. Farell s opservatorija Mount Jennings, Chicago, Illinois, uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina, koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom…“ tim je riječima Orson Welles započeo emitiranje svoje drame Rat svjetova (engl. The War of the Worlds) na američkoj radijskoj postaji CBS 30. listopada 1938. godine u 20. sati.

To je bila adaptacija 40 godina starijeg istoimenog romana H. G. Wellsa. Radnja romana govorila je o invaziji Marsovaca na Zemlju. Orson Welles je sam bio narator drame, a ona je izvedena u obliku niza novinarskih izvještaja što je izazvalo masovnu paniku kod stanovništva koje je povjerovalo da se radi o stvarnoj katastrofi. Da stvar bude gora većina slušatelja propustila je uvodnu najavu, a naknadno se uključivši, slušatelji su pomislili da CBS prenosi izvanredne vijesti o napadu Marsovaca. Welles i glumačka skupina dramu su izvodili kao izravan radijski prijenos što je ponajviše navelo slušatelje da zaključe kako je riječ o stvarnoj prijetnji koja dolazi s Marsa.

Wellesu su u izravnom prijenosu pomagali glumci iz skupine Mercury Theatre koji su slušatelje upozoravali o napadima Marsovaca, a imitirali su i glasove državnih dužnosnika koji panično upozoravaju na napad iz Svemira. Zavlada je neviđena panika, a ljudi su masovno bježali iz svojih domova na ulice i u parkove, sjedali u automobile i izazvali prometni kaos. Nazivali su novinske agencije, policijske i vatrogasne postaje nadajući se uputama za evakuaciju. Neki su čak organizirali molitvene skupine vjerujući da im nema spasa.

U međuvremenu Welles je nekoliko puta prekidao emisiju kako bi slušateljima naglasio da je riječ o fikcijskom programu, ali za takva je upozorenja bilo kasno.

Prema procjenama analitičara, izvedbu je slušalo oko šest milijuna slušatelja, od kojih je milijun i pol povjerovao da će ih pokoriti Marsovci – što se i danas smatra jednim od najvećih incidenata u povijesti masovnih medija. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari