Na današnji dan

Računalo ENIAC službeno pušteno u pogon (1946.)

Slavno rano elektroničko računalo ENIAC službeno je pušteno u pogon 15. veljače 1946. godine. Radilo se o prvom programabilnom elektroničkom računalu opće namjene. ENIAC je bila kratica za Electronic Numerical Integrator And Computer (hrv. Elektronički numerički integrator i računalo). Sve do danas ENIAC je zadržao slavu na području povijesti elektroničkih računala, tim više što je dizajnom bio jedinstven (proizveden je samo jedan primjerak tog računala).

ENIAC je izvorno razvijan za potrebe izračunavanja balističkih tablica za artiljerijsko oružje američke vojske. Razvoj je započet u okviru institucije Ballistic Research Laboratory (BRL), koja je za američku vojsku provodila balistička istraživanja. Ubrzo su u SAD-u shvatili da je ENIAC moguće iskoristiti za izračune vezane uz razvoj termonuklearne bombe, novog oružja koje je potencijalno bilo višestruko snažnije od nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki (ta bombardiranja izvršena su samo pola godine prije puštanja ENIAC-a u puni pogon).

ENIAC nije bio zasnovan na binarnom kodu kao današnja računala, nego na decimalnom (s bazom 10). Dimenzije su mu bile goleme za današnje pojmove – sadržavao je 17.468 vakuumskih cijevi, a masa mu je iznosila preko 27 tona. Ukupno je ENIAC zauzimao oko 167 četvornih metara prostora, a snaga mu je bila 150 kW (otprilike 204 konjske snage). U šali se govorilo da su se pri svakom uključivanju ENIAC-a svjetla u Philadelphiji nakratko prigušila.


Komentari