Na današnji dan

Putin dao predsjedničku prisegu u prijestolnoj dvorani ruskog cara – 2000.

Predsjednička prisega polagana je u Velikoj kremaljskoj palači, nekadašnjoj ruskoj carskoj rezidenciji. Dapače, za tu je priliku korištena raskošna dvorana sv. Andrije, koja je nekoć služila i kao glavna prijestolna dvorana ruskog cara Nikolaja II.

Dana 7. svibnja 2000. godine uveden je Vladimir Putin prvi put u funkciju predsjednika Ruske Federacije. Svečanost je održana u moskovskom Kremlju, gdje je Putin dao prisegu u prisutnosti prethodnoga predsjednika Borisa Jeljcina. Prisega je polagana u Velikoj kremaljskoj palači, nekadašnjoj ruskoj carskoj rezidenciji. Dapače, za tu je priliku korištena raskošna dvorana sv. Andrije, koja je nekoć služila i kao glavna prijestolna dvorana ruskog cara Nikolaja II. (ubijenog nakon Oktobarske revolucije).

U dvoranu je unesena ruska predsjednička zastava, a zatim i ruski ustav (na osobito svečan način, u rukama gardista). Zatim je u dvoranu ušao Vladimir Putin, koji je ondje dao prisegu. Istog je dana održana i crkvena svečanost, pod vodstvom moskovskog patrijarha.

Komentari