Na današnji dan

Prvo znanstveno-istraživačko putovanje oko svijeta u organizaciji Austrijskog Carstva – 1857.

Austrijska fregata Novara pod zapovjedništvom komodora Bernharda von Wüllerstorf-Urbaira obišla je svijet u 2 godine i 3 mjeseca, a putem je skupila velik broj biljnih i životinjskih vrsta za muzejske zbirke u Beču.

Austrijska fregata Novara isplovila je na put oko svijeta 30. travnja 1857. godine. Radilo se o prvoj velikoj znanstveno-istraživačkoj ekspediciji Austrijskog Carstva s ciljem oplovljivanja cijelog svijeta. Fregata Novara bila je drveni jedrenjak ojačan parnim strojem s otprilike 1.200 konjskih snaga. Porinuta je bila 1850. godine, a bila je prilično velikih dimenzija (duljine oko 77 metara, sa šest paluba i oko 350 članova posade). Na ekspediciju oko svijeta isplovila je iz Trsta, tadašnjeg važnog austrijskog lučkog grada. Zaputila se kroz Jadransko more prema Gibraltarskom tjesnacu, a zatim je preko Atlantskog oceana doplovila do Rio de Janeira. Od tamo je fregata krenula na istok, zaobišla je Rt dobre nade i doprla do Cejlona i Indije. Nakon plovidbe oko Malajskog poluotoka i uz Filipine došla je do Kine, a zatim se uputila prema Australiji. Godine 1858. fregata je boravila u Sydneyu, glavnom gradu Novog Južnog Walesa, gdje je članove ekspedicije ugostio i tamošnji britanski guverner. Fregata je zatim obišla Novi Zeland i Polineziju, posjetila Čile te se, zaobišavši s juga Južnu Ameriku, vratila u Atlantski ocean.

Kroz Gibraltarski tjesnac i Jadransko mora vratila se ekspedicija u Trst 26. kolovoza 1859. godine. Putovanje je trajalo ukupno 2 godine i 3 mjeseca, a tijekom njega skupljen je velik broj biljnih i životinjskih vrsta za muzejske zbirke u Beču. Zapovjednik ekspedicije bio je austrijski komodor Bernhard von Wüllerstorf-Urbair (kasniji admiral, barun i ministar). Austrijskim je Carstvom u vrijeme te ekspedicije vladao car Franjo Josip, koji je na prijestolje bio došao još 1848. godine.

Komentari