Na današnji dan

Prvo zasjedanje Europskog parlamenta (1958.)

24.1.1967 Bundesminister Willy Brandt Versammlung des Europarates in Straßburg

Europski parlament započeo je svoje prvo zasjedanje 19. ožujka 1958. u Strassbourgu. Tada je funkcionirao kao vrhovno parlamentarno skupštinsko tijelo za tri Europske zajednice: Europsku ekonomsku zajednicu (EEC), Europsku zajednicu za atomsku energiju (EURATOM) i Europsku zajednicu za ugljen i čelik (ECSC). Parlament je izabrao za svog predsjednika slavnog Roberta Schumana, jednog od najvažnijih ljudi za stvaranje europskih integracija uopće.

Predsjednik parlamenta Robert Schuman bio je mješovitog porijekla rođen je u Luksemburgu, otac mu je bio Francuza, a majka je imala njemačko državljanstvo. Odmalena je učio i njemački i francuski jezik i tako je predstavljao sponu između tih dviju država ključnih za stvaranje ujedinjene Europe. Po vjeri je bio rimokatolik.

U Europskom parlamentu zastupnici su isprva sjedili razvrstani po nacionalnostima, no već za manje od dva mjeseca rasporedili su se po političkim ideologijama (lijevi-desni), a tako sjede i danas. Ima ukupno 751 zastupnika od kojih je 11 iz Hrvatske, a najzastupljenija je Njemačka s njih 96.

Komentari