Na današnji dan

Prvo veće njemačko useljavanje u Sjevernu Ameriku – 1683.

Grad Germantown osnovalo je 13 njemačkih obitelji doseljenih iz grada Krefelda u blizini rijeke Rajne u Njemačkoj. 

Šestog listopada 1683. godine osnovali su njemački doseljenici prvo veće njemačko naselje u Sjevernoj Americi – grad Germantown u Pennsylvaniji. Taj je grad danas srastao s Philadelphijom, najvećim gradom u Pennsylvaniji. Germantown se nalazi samo desetak kilometara od povijesnog središta Philadelphije (gdje je potpisana i slavna Deklaracija nezavisnosti) pa danas funkcionira kao jedna od četvrti tog velegrada. 

Germantown je osnovalo 13 njemačkih obitelji doseljenih iz grada Krefelda u blizini rijeke Rajne. Doseljenih trinaest obitelj po vjeri su pripadale kvekerima i menonitima. Riječ je o kršćanskim denominacijama koje su u Europi bile proganjane, a utočište su pronašle dobrim dijelom upravo u Sjevernoj Americi, na području današnjeg SAD-a.U suvremeno doba u SAD-u se 6. listopada slavi Njemačko-američki dan (engl. German-American Day) u spomen na osnivanje Germantowna.

Evo prezimena svih 13 obitelji doseljenih u Germantown: Theisen, Bleickers, Kürlis, Strepers, Coenen-Heggers, Arets, Simons, Lenssen, Klinken, Lucken, te tri obitelji s prezimenom op den Graeff.


Komentari