Na današnji dan

Prvo useljenje u Bijelu kuću (1800.)

Bijela kuća u Washingtonu, D.C. građena je 8 godina. Naime, nakon pobjede u Ratu za nezavisnost, Amerikanci su odlučili izgraditi niz zgrada za potrebe savezne administracije u Washingtonu, a u međuvremenu je glavnim gradom privremeno postala Philadelphija, gdje se nalazila i privremena predsjednička rezidencija (kasnije je pretvorena u hotel, a zatim porušena).

Gradnja Bijele kuće je koštala ukupno 232.371 dolara. Na gradnji je bilo zaposleno dosta robova i Europljana koji još nisu imali američko državljanstvo. Glavni arhitekt bio je Irac James Hoban. Isprva se zgrada nije zvala Bijela kuća nego Predsjednikova palača (engl. President’s Palace) ili Predsjednikova kuća (engl. President’s House).

Legenda kaže da je bijelu boju dobila predsjednička rezidencija tek nakon požara 1814. godine, kad je trebalo prekriti tragove dima bijelom bojom. To nije istinita priča, jer je naziv Bijela kuća korišten već 1811., dakle 3 godine prije požara. Prvi stanovnik Bijele kuće bio je predsjednik John Adams, koji se u nju uselio 1. studenog 1800. godine. Ostao je prilično kratko jer ga je iduće godine na dužnosti naslijedio Thomas Jefferson. Pomalo zaprepašten veličinom zgrade, izjavio je da je “dovoljno velika za dva cara, jednog papu i velikog lamu”.

Piše: Boris Blažina


Komentari