Na današnji dan

Prvo ukinuće smrtne kazne u povijesti Europe (1786.)

Prvi put u europskoj povijesti jedna je država trajno ukinula smrtnu kaznu kao oblik kažnjavanja 30. studenog 1786. godine. Ta država bila je Toskana, s glavnim gradom Firencom. Toskana je u to doba bila monarhija na čelu s Leopoldom Habsburškim, sinom carice Marije Terezije. Leopold je vladao Toskanom s titulom velikog vojvode, a bio je brat poznatog cara reformatora Josipa II. Nakon što mu je brat umro bez djece, Leopold je naslijedio prijestolje i sam postao carem.

Bilo je to doba tzv. prosvijećenog apsolutizma. To je oblik vlasti u kojem vladar ima neograničenu moć, no istodobno se brine za unapređenje države, provođenje reformi i dobrobit državljana. Leopoldova vladavina u Toskani donijela je reforme toj državi, a jedan od naprednih primjera je i ukidanje smrtne kazne.

Veliki vojvoda Leopold ukinuo je ne samo smrtnu kaznu, nego je naredio i uništenje svih sredstava za smaknuće u Toskani. Treba napomenuti da je to bilo tri godine prije početka Francuske revolucije, koja se smatrala naprednom, no zapravo je smrtnu kaznu vrlo često primjenjivala.

Međunarodne udruge koje se bore za ukidanje smrtne kazne u svijetu, uzele su 30. studenog za najvažniji datum obilježavanja svog aktivizma. Podsjetimo, otprilike je samo polovina država u svijetu dosad ukinula smrtnu kaznu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari