Na današnji dan

Prvo spominjanje Varaždina (1181.)

Hrvatsko-ugarski kralj Bela III. u svojoj je ispravi iz 1181. godine presudio o jednom sporu između varaždinskog župana i Zagrebačkog kaptola.

S danom 20. kolovoza 1181. datirano je prvo spominjanje grada Varaždina u povijesti. Zapis o tome stavljen je ispravu tadašnjeg ugarsko-hrvatskog kralja Bele III. o sporu između varaždinskog župana, koji se također zvao Bela, i Zagrebačkog kaptola. Spor se vodio oko posjeda u Varaždinskim Toplicama, koji je spomenuti župan Bela oteo Zagrebačkom kaptolu još u razdoblju vladanja prethodnog kralja Bele II. (djeda Bele III. iz dinastije Arpadovića). Kralj Bela III. u spomenutoj je ispravi Zagrebačkom kaptolu potvrdio taj oteti posjed.

Dakako, Varaždin je prema tim podacima morao postojati znatno ranije od 1181. godine, ako je u vrijeme Bele II. (vladao od 1131. do 1141. godine) već imao svog župana. Ime grada Varaždina u toj najstarijoj poznatoj ispravi navedeno je kao Garestin (varaždinski župan nazvan je na latinskom jeziku comes de Garestin). Slobodnim kraljevskim gradom postao je Varaždin već 1209. godine tj. oko 33 godine prije zagrebačkog Gradeca. Varaždin je time postao prvim slobodnim kraljevskim gradom u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

piše: Dražen Krajcar

 


Komentari