Na današnji dan

Prvo spajanje američkog i sovjetskog svemirskog broda (1975.)

Dana 17. srpnja 1975. obavljeno je prvo spajanje američkog i sovjetskog svemirskog broda. Radilo se o vrlo značajnom događaju u pogledu smirivanja hladnoratovskih napetosti (u to su vrijeme SAD i SSSR posjedovali svaki po otprilike 25.000 nuklearnih bojevih glava). Spajanje na današnji dan izvršile su letjelice Apollo i Sojuz, a ukupno su bile povezane tijekom 1 dana, 23 sata, 7 minuta i 3 sekunde.

Na američkom Apollu bila su trojica astronauta, a na sovjetskom Sojuzu samo dvojica. Američki zapovjednik bio je Thomas P. Stafford, koji je tada imao čin generala u Američkom ratnom zrakoplovstvu (USAF). Vrlo je zanimljivo da je Stafford ušao u povijest ujedno i kao prva osoba s činom generala koja je sudjelovala u svemirskom letu.

Sovjetski zapovjednik letjelice Sojuz bio je Aleksej Leonov, zanimljiv već otprije kao prvi čovjek u povijesti koji je izveo hod u svemiru (izlazak iz letjelice za vrijeme svemirskog leta). Nakon spajanja letjelica, Leonov i general Stafford rukovali su se, što je bilo prvo međunarodno rukovanje u svemiru. Američki predsjednik Gerald Ford telefonski je kontaktirao spojene posade. Astronauti su razmijenili darove, zajednički objedovali i vršili eksperimente.

Misija je smatrana velikim uspjehom. Nakon odvajanja letjelica, Apollo je ostao oko četiri dana duže u svemiru od Sojuza. Zanimljivo je da je to ujedno bila i posljednja američka svemirska misija s ljudskom posadom sve do prvog polijetanja space shuttlea 1981. godine.


Komentari