Na današnji dan

Prvo putovanje Ivana Pavla II. van Italije – 1979.

Papa je na svom pastoralnom putovanju prvo posjetio Dominikansku Republiku, Meksiko i Bahame.

Na današnji dan 1979. godine odletio je papa sv. Ivan Pavao II. na svoj prvi pastoralni posjet izvan Italije. Prve države u koje se zaputio tijekom svog pontifikata bile su Dominikanska Republika, Meksiko i Bahami. Ukupno je to njegovo prvo putovanje trajalo od 25. siječnja do 1. veljače 1979. godine, a na njega je krenuo nešto više od tri mjeseca nakon što je postao papom.

Papa-svetac na današnji je dan poletio zrakoplovom iz talijanske zračne luke Fiumicino pokraj Rima. Preletio je Atlantski ocean i prvo posjetio grad Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, državi u Karibima koja graniči s Haitijem. Kasnije je nastavio put prema Meksiku, gdje je posjetio više gradova, između ostaloga Ciudad de México, Oaxacu, Guadalajaru, Cuilapan, Monterrey i Pueblu, u kojoj se tada održavala Opća konferencija latinoameričkih biskupa i ekumenski sastanak. Papa je posjetio i dječju bolnicu u Ciudad de Méxicu. Na Bahamima je posjetio glavni grad te države – Nassau. Ukupno je tijekom tog prvog putovanja papa prevalio čak oko 23,710 kilometara.

Tijekom cjelokupnog svog pontifikata papa sveti Ivan Pavao II. proputovao je gotovo nevjerojatnih 1,167,000 kilometara, na čak 104 pastoralna posjeta izvan Italije. Pretpostavlja se da je time proputovao više kilometara izvan Italije nego svi prošli pape u povijesti zajedno.


Komentari