Na današnji dan

Prvo proglašenje nezavisnosti od Britanije nakon SAD-a (1965.)

Dana 11. studenog 1965. nekadašnja britanska kolonija Rodezija jednostrano je proglasila neovisnost. Radilo se o neuobičajenom postupku, jer su afričke kolonije tijekom 20. stoljeća u načelu neovisnost ostvarivale putem dogovora sa svojim matičnim državama. Rodezijski je postupak bio još neobičniji po tome što je nezavisnost proglasila bjelačka vlada, a bijelci, tj. ljudi europskog podrijetla, činili su manjinu stanovništva te kolonije koja je obuhvaćala područje današnjeg Zimbabvea.

Taj rodezijski postupak iz 1965. predstavljao je prvo jednostrano proglašenje nezavisnosti od Velike Britanije odnosno Ujedninjene Kraljevine još od razdoblja kad su to učinile Sjedinjene Američke Države 1776. godine.

Dapače, rodezijska je vlada izdala i službenu Deklaraciju nezavisnosti, ponešto sličnu onoj SAD-a. Potpisao ju je rodezijski premijer Ian Smith, njegov zamjenik Clifford Dupont te niz ministara. Za razliku od SAD-a, Rodezija nije uspjela ishoditi priznanje svoje nezavisnosti u svijetu, uvelike zbog toga što njena vlada nije sadržavala predstavnike etničke većine u toj zemlji. Svijet je Rodeziju većinom izolirao, a nakon niza godina takva je bjelačka vlast konačno i pala (1980. osnovan je na tom teritoriju Zimbabve).

Komentari