Na današnji dan

Prvo prikazivanje filma s Kennedyjevim ubojstvom na televizijskoj mreži – 1975.

Abraham Zapruder, stanovnik Dallasa, snimio je tijekom atentata 26,6 sekundi filmskog materijala pomoću svoje amaterske kamere Bell & Howell Zoomatic 414 PD.

Dana 6. ožujka 1975. godine prvi je put na televizijskoj mreži prikazan znameniti Zapruderov film s Kennedyjevim ubojstvom. Radilo se filmu koji je amaterskom kamerom snimio Abraham Zapruder, stanovnik Dallasa, dok je pokraj njega prolazila predsjednička povorka vozila. Premda je još nekoliko posjetilaca snimalo amaterskim sredstvima isti događaj, upravo je Zapruderov film najbolje zabilježio Kennedyjevo ubojstvo. Zapruder je snimio 26,6 sekundi materijala pomoću svoje kamere Bell & Howell Zoomatic 414 PD. Radilo se o vrhunskoj amaterskoj filmskoj kameri za to vrijeme, koja je tijekom spomenutih 26,6 sekundi snimila 486 sličica, i to u boji.

Spomenutog 6. ožujka 1975. godine Zapruderov je film emitirala američka televizijska mreža ABC u kasnovečernjoj emisiji Good Night America. Od Kennedyjevog je ubojstva u tom trenutku već bilo prošlo čak 11 i pol godina, no prikazivanje filma izazvalo je veliku reakciju. Naime, premda su i prethodno bile objavljivane pojedine sličice iz tog filma, široka javnost nije nikada prije na nacionalnoj televiziji vidjela cijelu snimku atentata.

Komentari