Na današnji dan

Prvo osvajanje Južnog pola nedostupnosti – 1958.

Južni pol nedostupnosti udaljen je oko 880 kilometara od geografskog Južnog pola, a nalazi se na nadmorskoj visini od 3.718 metara. 

Dana 14. prosinca 1958.godine prvi su put u povijesti istraživači dosegnuli Južni pol nedostupnosti. Riječ je o mjestu na Antarktici najudaljenijem od obala okolnih oceana. Zanimljivo je da je Južni pol nedostupnosti mnogo teže osvojiti nego geografski Južni pol, jer prilaz njemu zahtijeva prelazak znatno dužeg puta po ledenoj površini Antarktike.

Južni pol nedostupnosti spomenutog su dana prvi dosegli sovjetski istraživači predvođeni Jevgenijem Tolstikovim (dobitnikom odlikovanja Zlatne zvijezde heroja Sovjetskog Saveza). Sovjetski su istraživači postavili ondje malenu polarnu postaju nazvanu Pol nedostupnosti, koja je kasnije obnavljana. Sljedeća sovjetska ekspedicija posjetila je Južni pol nedostupnosti tek 1967. godine. Na tom mjestu i danas stoji zlatna bista Vladimira Lenjina, okrenuta prema Moskvi, a lokacija je povijesno zaštićena. Južni pol nedostupnosti udaljen je oko 880 kilometara od geografskog Južnog pola, a nalazi se na nadmorskoj visini od 3.718 metara. Od najbliže morske obale udaljen je Južni pol nedostupnosti oko 1.500 kilometara.


Komentari