Na današnji dan

Prvo od šest vjenčanja engleskog kralja Henrika VIII. – 1509.

Prva supruga Henrika VIII. – Katarina Aragonska – bila je pet i pol godina starija od njega, a otac i majka bili su joj poznati katolički vladari Španjolske, koji su financirali Kolumbovo istraživačko putovanje (Ferdinand Aragonski i Izabela Kastiljska).

Engleski kralj Henrik VIII. po prvi se put oženio i to princezom Katarinom Aragonskom, 11. lipnja 1509. godine.  Vrlo je zanimljivo da je ona prethodno bila udana za Henrikovog starijeg brata Artura. No Artur je umro vrlo mlad, svega pet mjeseci nakon vjenčanja. Izgleda da njih dvoje nikada nisu konzumirali brak, što je bila olakotna okolnost da se udovica Katarina uda za pokojnikovog mlađeg brata – Henrika VIII. (koji je bio oko 5 i pol godina mlađi od nje).

Henrik VIII. pristao je na to vjenčanje i ono je obavljeno samo oko 7 tjedana nakon što je on postao kralj (još čak nije bila izvršena ni njegova svečana krunidba). Katarina je zatrudnjela već 4 mjeseca nakon vjenčanja što je bio radostan događaj. Međutim, trudnoća nije prošla dobro i dijete je umrlo. U daljnjem nizu trudnoća Katarina je uspjela roditi samo jednu kćer koja je preživjela dojenačko doba. To je bila poznata Marija (Mary) – buduća engleska kraljica. Ubrzo se kralj razveo od Katarine da bi se oženio s Anne Boleyn.

Za lakše pamćenje svih 6 supruga Henrika VIII. korisna je engleska rima:

Divorced – beheaded – died;


Divorced – beheaded – survived.

Razvedena – smaknuta – umrla;

Razvedena – smaknuta – preživjela.

Komentari