Na današnji dan

Prvo lansiranje space shuttlea – 1981.

Space shuttle prethodno nikada nije testno lansiran u svemir bez posade.

Dana 12. travnja 1981. godine prvi je put u povijesti uspješno u orbitu lansiran space shuttle. Radilo se o shuttleu Columbia, a lansiranje je obavljeno s lansirnog kompleksa LC-39 u sklopu Svemirskog centra Kennedy (Kennedy Space Center). To lansirno mjesto nalazi se u američkoj saveznoj državi Floridi, odmah do obale Atlantskog oceana.

Na tom prvom letu bila u space shuttleu samo dvojica astronauta – John W. Young i Robert L. Crippen. Zapovjedniku misije Youngu tada je bilo već 50 godina i bio je u tom trenutku najiskusniji aktivni američki astronaut (iza sebe je imao već četiri leta u svemir). Naprotiv, Crippenu, koji je bio mlađi, bio je to prvi let u svemir.

Columbia je lansirana upravo na dan kad je padala 20. obljetnica Gagarinovog prvog leta u svemir. Zanimljivo je da space shuttle prethodno nikada nije testno lansiran u svemir bez posade (npr. sovjeti su lansirali svoj shuttle Buran 1988. godine bez posade i uspješno su ga vratili na Zemlju).

Columbia je postigla pri orbitiranju maksimalnu visinu od 307 kilometara, a pri tom je letu 37 puta obišla Zemlju. Young i Crippen uspješno su prizemljili shuttle dva dana kasnije u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji.


Komentari