Na današnji dan

Prvo lansiranje rakete s Cape Canaverala – 1950.

Ime lansirane rakete bilo je Bumper 8, a radilo se zapravo o njemačkoj raketi V-2 na čiji je vrh montirana manja sondažna raketa američke proizvodnje.

Dana 24. srpnja 1950. godine izvedeno je prvo lansiranje rakete sa znamenitog Cape Canaverala u američkoj saveznoj državi Floridi. U međuvremenu je Cape Canaveral postao glavnom američkom zračnom lukom, iz koje su lansirane i rakete s ljudskom posadom u smjeru Mjeseca, kao i svi američki space shuttleovi. Dapače, apsolutno sva američka lansiranja svemirskih misija u organizaciji NASA-e izvršena su s tog područja. Spomenimo da je od 1963. do 1973. godine Cape Canaveral bio poznat kao Cape Kennedy.

Ime Cape Canaverala dolazi od španjolskog naziva Cabo Cañaveral, pri čemu riječ cañaveral označava polje trstike ili plantažu šećerne trske, dok je cabo španjolska riječ za rt. Cape Canaveral nalazi se otprilike na sredini istočne atlantske obale Floride. Nakon Drugog svjetskog rata započela je ondje izgradnja poligona za testiranje raketa, nazvanog Joint Long Range Proving Ground. Na tom je poligonu 1950. godine lansirana prva raketa. Ime joj je bilo Bumper 8, a radilo se zapravo o njemačkoj raketi V-2 na čiji je vrh montirana manja sondažna raketa američke proizvodnje. Time se željelo testirati funkcioniranje raketnog sklopa s dva stupnja. To prvo lansiranje izvedeno je u neposrednoj blizini najisturenijeg dijela spomenutog rta zvanog Cape Canaveral.

Nakon ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja svemirski centar kraj Cape Canaverala nazvan je njegovim imenom (John F. Kennedy Space Center). Unutar njega nalazi se jedna od najvećih zgrada na svijetu, koja je izvorno napravljena za sklapanje golemih raketa Saturn V namijenjenih slanju ljudi na Mjesec.


Komentari