Na današnji dan

Prvo lansiranje današnje najmoćnije ruske interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars – 2007.

Rakete RS-24 Jars teške su oko 49 tona i duge gotovo 21 metar, a imaju domet od oko 11.000 kilometara. Mogu se lansirati s pokretnih lansera na kotačima, što im daje mobilnost i donekle smanjuje vjerojatnost njihovog uništenja.

Dana 29. svibnja 2007. godine izvršeno je prvo lansiranje najmoćnije ruske interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars. Veća je od danas najzastupljenijih ruskih raketa Topol-M, a pretpostavlja se da može nositi i do 10 bojnih glava. Radi se o tzv. MIRV bojnim glavama (engl. kratica za Multiple independently targetable reentry vehicle) koje se mogu usmjeravati na različite ciljeve, premda ih nosi ista raketa.

Rakete RS-24 Jars teške su oko 49 tona i duge gotovo 21 metar, a imaju domet od oko 11.000 kilometara. Glavna razlika između RS-24 Jars i prethodnih Topol-M raketa upravo je u spomenutim MIRV bojnim glavama. Naime, Topol-M rakete načelno nose samo jednu bojnu glavu, dok ih RS-24 Jars može nositi više. U svakom slučaju, RS-24 Jars rakete mogu se lansirati i s pokretnih lansera na kotačima, što im daje mobilnost i donekle smanjuje vjerojatnost njihovog uništenja (za razliku od statičnih lansera).

Komentari