Na današnji dan

Prvo izdanje romana Ponos i predrasude (1813.)

Dana 28. siječnja 1813. godine objavljeno je prvo izdanje romana Ponos i predrasude (engl. Pride and Prejudice) engleske spisateljice Jane Austen. Bio je to njen drugi objavljeni roman, nakon Razuma i osjećaja (engl. Sense and Sensibility), koji je izašao u listopadu 1811., tj. otprilike 15 mjeseci ranije. U središtu radnje je obitelj Bennet s pet kćeri, koje njihova majka u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati. 

Roman Ponos i predrasude tiskan je u obliku triju tvrdo ukoričenih svezaka, a izdavač mu je bio Thomas Egerton, kao i u slučaju autoričinog prvog romana. Jane Austen je svojim drugim romanom zaradila samo 110 funti, jer je od izdavača tražila jednokratno plaćanje, a njemu je prodala prava na djelo. Ispostavilo se da je Thomas Egerton na tom romanu s vremenom zaradio višestruko veći novac.

Do danas je roman desetak puta ekraniziran, od čega su najpoznatiji filmovi iz 1940. (s čuvenim Laurenceom Olivierom u glavnoj muškoj ulozi) i 2005. godine (s Keirom Knightley, Matthewom Macfadyenom, Donaldom Sutherlandom, Tomom Hollanderom, Rosamund Pike i Judi Dench u glumačkoj postavi). Roman je uvelike ušao u opću kulturu, a inspirirao je i brojne obrade, od kojih je najneobičnija ona sa zombijima, zvana Ponos i predrasude i zombiji (engl. Pride and Prejudice and Zombies) iz 2016. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari