Na današnji dan

Prvo izdanje romana Opasne veze – 1782.

Roman je tiskao pariški izdavač Durand Neveu, a djelo je vrlo brzo postiglo veliku popularnost. 

Roman Opasne veze (fr. Les Liaisons dangereuses) francuskog autora Pierrea Choderlosa de Laclosa prvi puta je izdan 23. ožujka 1782. godine. Laclos je u to vrijeme imao četrdeset godina, a po zanimanju je bio profesionalni vojnik. Naime, Laclos se školovao u artiljerijskoj školi, a dospio je tijekom svoje vojne karijere do čina generala. Smatra ga se zaslužnim i za razvoj granate kao artiljerijskog projektila.

Roman Opasne veze prikazuje dekadenciju francuske aristokracije neposredno prije francuske revolucije, no ujedno je to i amoralna priča. Knjiga je sastavljena isključivo od pisama raznih likova. Glavni akteri su Markiza de Merteuil i Vicomte de Valmont. Ovi suparnici i bivši ljubavnici koriste zavođenje kao oružje kojim žele poniziti i degradirati druge te pritom uživaju u svojim okrutnim igrama i talentu za manipulaciju. Osnovne potke romana su zavođenje, osveta i ljudska zloba, a u vrijeme objavljivanja smatran je skandaloznim iako su stvarne namjere autora bile nepoznate.

Roman Opasne veze tiskao je pariški izdavač Durand Neveu, a djelo je vrlo brzo postiglo veliku popularnost. Prvih tisuću primjeraka rasprodano je u samo mjesec dana, što je u to doba bio izvrstan rezultat.

U 20. stoljeću taj je roman više puta ekraniziran. Primjerice, 1959. godine u Francuskoj je snimljena verzija redatelja Rogera Vadima s Jeanne Moreau, Gerardom Phillipeom i Annette Vadim u glavnim ulogama. Najpoznatija je filmska verzija iz 1988. godine, s Glenn Close, Johnom Malkovichem, Michelle Pfeiffer, Swoosie Kurtz, Keanuom Reevesom, Mildred Natwick i Umom Thurman u glumačkoj postavi. Godine 2012. snimljena je i kineska adaptacija s glumicom Zhang Ziyi.


piše: Dražen Krajcar

Komentari