Na današnji dan

Prvo izdanje Božićne priče Charlesa Dickensa – 1843.

Dickens je Božićnu priču oblikovao oko lika Ebenezera Scroogea, postarijeg škrtca, koji mrzi Božićno ozračje. 

Dana 19. prosinca 1843. godine objavljeno je prvo izdanje znamenite Božićne priče (engl. A Christmas Carol) Charlesa Dickensa. Ta je pripovijetka ubrzo stekla veliku popularnost, a sačuvala ju je do danas. Dickensova Božićna priča utjecala je na proširenje božićnih običaja u Velikoj Britanji. Naime, do tada je slavljenje Božića u toj zemlji bilo uvelike različito od današnjeg, a od tog vremena uvode se običaji poput božićnog drvca (za to je navodno zaslužan i suprug kraljice Viktorije – princ Albert – koji je bio Nijemac), kao i mnogi drugi.

Dickens je Božićnu priču oblikovao oko lika Ebenezera Scroogea, postarijeg škrtca, koji mrzi božićno ozračje. Tijekom priče, Scrooge se transformira u bolju osobu, spremnu na darivanje i pomaganje drugima, što ga izrazito obogaćuje. Dickensova socijalna osjetljivost, koja je uočljiva i u drugim njegovim djelima, bila je inspirirana njegovim iskustvima iz djetinjstva (otac mu je jedno vrijeme bio u dužničkom zatvoru, tako da je mladi Dickens već u dobi od oko 12 godina morao raditi).

Do danas je napravljen golem broj filmskih adaptacija Božićne priče. Između ostaloga, lik napravljen na bazi Ebenezera Scroogea glumili su: Jim Carrey, Kelsey Grammer, Patrick Stewart, Jack Palance, James Earl Jones, Michael Caine, Rowan Atkinson i Bill Murray.


Komentari