Na današnji dan

Prvo i jedino predsjedničko vjenčanje u Bijeloj kući (1886.)

Dana 2. lipnja 1886. prvi i jedini put u povijesti se američki predsjednik vjenčao u Bijeloj kući. Vjenčanje je obavljeno u Plavoj sobi (engl. The Blue Room) na prvom katu Bijele kuće. Ta soba ima ovalan oblik i pogled na travnjak pred kućom, i to kroz poznati polukružni trijem sa stupovima po kojem je Bijela kuća prepoznatljiva na fotografijama.

Predsjednik koji se tada oženio zvao se Grover Cleveland i bilo mu je već 49 godina. Zanimljivo je da je njegova mladenka – Frances Folsom – bila u trenutku vjenčanja stara samo 21 godinu. Dapače, tim je vjenčanjem ona postala najmlađa prva dama u povijesti SAD-a. Predsjednik Cleveland do tada je bio neženja, pa je u ranijem razdoblju njegovog mandata funkciju prve dame vršila njegova sestra.

Grover Cleveland upoznao je svoju buduću mladenku otprilike kad se rodila (njemu je tada već bilo 27 godina). Naime, on je bio dugogodišnji bliski prijatelj njenog oca. Čak je malenoj Frances kao bebi kupovao dječja kolica, a kasnije ju je darivao kako je rasla. Kad je njoj bio 11 godina, otac joj je umro, pa se Cleveland skrbio za nju kao za jedino dijete pokojnog prijatelja (bio je i izvršitelj oporuke njenog oca).

Kad je ona bila pri završetku školovanja, njihovi su osjećaji postali romantični, pa ju je on zaprosio ubrzo nakon što je postao predsjednik.

Kao prva dama, Frances je bila popularna zbog svoje mladosti i ljepote. Nadživjela je svog supruga za gotovo 40 godina i umrla je tek nakon Drugog svjetskog rata (on je umro još prije Prvog svjetskog rata). Imali su petero djece.


Komentari