Na današnji dan

Prvo dunavsko parobrodarsko društvo (1829.)

Prvo dunavsko parobrodarsko društvo (njem. Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft) ili skraćeno DDSG osnovano je 13. ožujka 1829. u Beču. Ovo je poduzeće organiziralo riječni prijevoz po Dunavu i njenim pritokama. Već sljedeće godine pokrenuta je linija Beč – Budimpešta kojom je plovio parobrod Franz I. Nakon desetak godina uspostavili su putničke linije na Jadranskom i Crnom moru. Poduzeće DDSG postalo je ozbiljna konkurencija Austrijskom Lloydu. Samo 1889. prevezeno je preko 1 700 000 putnika.

Poduzeće je posjedovalo više od 200 parobroda i vlastita brodogradilišta te rudnike ugljena uz brojne podružnice na Dunavu. Financirali su izgradnju željezničke pruge od rudnika do pristaništa. Izdavali su čak i vlastite poštanske marke za poštu koja se prevozila njihovim parobrodima. Originalna lokomotiva izložena je u Željezničkom parku u Budimpešti.

U Prvom i Drugom svjetskom ratu DDSG preživio je teške gubitke. Nakon Drugog svjetskog rata poduzeće je nacionalizirano. Otada se intenzivno radilo na modernizaciji flote, odnosno zamjeni parobroda modernim brodovima, ali nije društvo nije bilo profitabilno. Stoga je 90-ih godina 20. stoljeća počela privatizacija. Brod Donaupfeil (njem. Dunavska strelica) navodno je 90-ih prodan Hrvatskoj nakon što je teško oštećen u brodskoj nesreći.

Piše: Marsela Alić


Komentari