Na današnji dan

Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj – 1864.

Varaždin je bio prvi grad na hrvatskim prostorima s dobrovoljnom vatrogasnom organizacijom.

Sedamnaestog lipnja 1864. godine u Varaždinu je utemeljena prva dobrovoljna vatrogasna organizacija na hrvatskim prostorima. Naziv joj je bio Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Organizacija je imala 156 članova-osnivača.

Za nastanak te organizacije bio je zaslužan varaždinski turpijarski radnik Oton Mayer. Naime, on je radio kao putujući kalfa u obrtničkim radionicama Austrije i južne Njemačke, gdje se upoznao s trendom udruživanja građana u vatrogasna društva.

Inače, Varaždin je kroz povijest imao teških neprilika s požarima. Osobito je bio razoran katastrofalni požar iz 1776. godine, koji je uništio velik dio grada. Varaždin je u doba tog požara bio glavni grad Hrvatske, a nakon te katastrofe glavnim je gradom postao Zagreb.

Nakon Varaždina osnovana su i u drugim hrvatskim gradovima dobrovoljna vatrogasna društva. U Sisku je takva organizacija osnovana 1865. godine, tj. samo godinu dana nakon spomenute varaždinske. Zatim su osnovane dobrovoljne vatrogasne organizacije u Otočcu (1868.), Ludbregu (1869.), Zagrebu (1870.), Karlovcu i Novoj Gradiški (1871.), a kasnije i u mnogim drugim hrvatskim gradovima. Godine 1876. osnovana je Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica kao krovna organizacija za tadašnje područje Banske Hrvatske.


piše: Dražen Krajcar

Komentari