Na današnji dan

Prvo daleko putovanje automobilom (Bertha Benz otputovala suprugovim automobilom svojoj majci) – 1888.

U današnje se vrijeme redovito organizira rally oldtimera u spomen na prvo putovanje Berthe Banz, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine.

Dana 5. kolovoza 1888. godineBertha Benz, supruga automobilskog izumitelja Karla Benza, krenula je na povijesnu prvu vožnju automobilom na veliku udaljenost. Naime, ona je suprugovim automobilom, navodno bez njegovog znanja, otputovala svojoj majci. Prevalila je put od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima u Schwarzwaldu.

Automobil koji je vozila Bertha Banz konstruirao je njen suprug 1885. godine. Bio je to zapravo prvi automobil u povijesti, a Benz ga je napravio montirajući benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije koristio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na tom prvom automobilu imao je samo jedan cilindar s 958 kubika i 0,8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

Danas se redovito organizira rally oldtimera u spomen na spomenuto prvo putovanje Berthe Banz, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine. Berthina je namjera pri putovanju navodno bila, osim prijevoza, upoznati svijet s praktičnosti suprugovog izuma (svojevrstan marketing). Napomenimo da se znatno kasnije, 1926. godine, Benzova kompanija spojila s Daimlerom i formiran jeDaimlerBenz, koji je svoje automobile prodavao pod imenom Mercedes-Benz.


Komentari